# Bezos’un Desteğiyle Gelen “Analog” Elektrikli Pikap: Slate Auto, Tesla’ya Meydan Okuyor

## Bezos’un Desteğiyle Gelen “Analog” Elektrikli Pikap: Slate Auto, Tesla’ya Meydan Okuyor

Elektrikli araç (EV) dünyasına yeni bir oyuncu katılıyor: Slate Auto. Bu Amerikan startup’ı, piyasadaki diğer elektrikli araçlardan oldukça farklı bir yaklaşımla dikkat çekiyor. Özellikle de Tesla’ya karşıt bir duruş sergiliyor.

Slate Auto’nun sunduğu pikap, uygun fiyatlı, son derece kişiselleştirilebilir ve analog bir deneyim sunuyor. Manuel camlar, ana bir bilgi-eğlence ekranının olmaması ve hatta boyasız olması gibi özellikleriyle dikkat çekiyor. Dahası, bu araç iki kişilik bir pikaptan beş kişilik bir SUV’a dönüşebiliyor.

Üç yıllık bir geçmişe sahip olan startup, aracını geçtiğimiz günlerde Kaliforniya, Long Beach’te düzenlenen bir etkinlikte tanıttı. Şirket, ilk kamyonetlerin 2026’nın sonuna kadar, federal EV vergi kredisiyle birlikte 20.000 doların altında bir fiyata müşterilere sunulacağını vaat ediyor.

Bu lansman, TechCrunch’ın Slate Auto’nun ABD EV pazarına girme planlarını, kamyonetlerini Indiana’da üreteceğini ve Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un da finansal olarak desteklediğini açıklamasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Slate Auto’nun Ticari İşler Direktörü Jeremy Snyder, “Otomotiv endüstrisi otonomiye ve araç içi teknolojiye o kadar odaklandı ki, fiyatlar çoğu Amerikalının karşılayamayacağı bir noktaya geldi” dedi. CEO Chris Barman ise, “Uzun zamandır vaat edilen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen uygun fiyatlı aracı inşa ediyoruz” şeklinde konuştu.

### Teknik Özellikler

Slate Auto, kamyonetinin tam olarak ne kadar maliyeti olacağını henüz açıklamıyor. Ancak, federal vergi kredisinden sonra (eğer gelecek yıl da devam ederse) 20.000 doların altında başlayacağını belirtiyor. İlgilenen alıcılar, şirketin web sitesinden 50 dolarlık iade edilebilir bir rezervasyon yapabilirler.

Slate’in kamyonetinin baz versiyonu, 52,7 kWh’lik bir batarya paketiyle 240 km’ye kadar menzil sunacak. Bu batarya, arka aks üzerinde tek bir 150 kW’lık motoru çalıştıracak. Menzili daha uzun isteyenler için ise daha büyük bir batarya paketi seçeneği sunuluyor. Şarj işlemi, Tesla’nın başlattığı ve artık hemen hemen tüm büyük otomobil üreticilerinin kullandığı Kuzey Amerika Şarj Standardı (NACS) portu aracılığıyla yapılacak.

Kamyonet, 17 inç jantlara ve 1.5 metrelik bir kasaya sahip. 635 kg taşıma kapasitesine ve 450 kg çekme kapasitesine sahip olması bekleniyor. Elektrikli bir araç olduğu için ön tarafta motor yok. Bunun yerine, 200 litrelik bir ön bagaj (frunk) bulunuyor.

Çekme kapasitesi, daha yetenekli bir Ford F-150’den daha düşük ve hatta daha küçük olan Ford Maverick’in bile gerisinde kalıyor.

Ford Maverick’ten bahsetmişken, Slate’in kamyoneti ondan daha küçük. Slate EV’nin dingil mesafesi 276 cm ve toplam uzunluğu 443 cm. Maverick’in ise dingil mesafesi 307 cm ve toplam uzunluğu 507 cm.

Kamyonetin baz versiyonu oldukça sade; ancak bu da şirketin amacı. Slate, temel model fikrini en üst düzeye çıkararak, müşterilerini EV’yi kendi zevklerine göre özelleştirmeye teşvik ediyor.

### Kişiselleştirme Her Şeydir

Slate, kişiselleştirme fikrine son derece önem veriyor. Bu da onu diğer EV startup’larından (veya geleneksel otomobil üreticilerinden) ayırıyor.

Şirket, kamyoneti kendi zevklerine göre kişiselleştirmek için kullanabilecekleri 100’den fazla farklı aksesuarla piyasaya çıkacağını söylüyor. Eğer bu çok fazla gelirse, Slate’in hazırladığı farklı “başlangıç paketleri” arasından da seçim yapılabiliyor.

Kamyonet boyalı olarak gelmiyor. Bunun yerine Slate, araçlarını kaplama (wrapping) fikrini ön plana çıkarıyor ve yöneticiler, bu kaplamaları kitler halinde satacaklarını söylüyorlar. Alıcılar bu işlemi ister Slate’e yaptırabilir, isterlerse kendileri uygulayabilirler.

Bu sadece alıcının aracını kişiselleştirebilme fikrini güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda şirket için büyük bir maliyet merkezini de ortadan kaldırıyor. Bu, Slate’in fabrikasında bir boya atölyesine ihtiyaç duymayacağı ve pazara girmek için daha az harcama yapabileceği anlamına geliyor.

Slate, müşterilerine arabalarına istedikleri adı verme olanağı sunuyor. Aksi takdirde, kamyonet sadece “Boş Slate” (Blank Slate) olarak adlandırılıyor.

Daha önce TechCrunch’ın bildirdiği gibi, kişiselleştirme, şirketin aksi takdirde nispeten ucuz olan bir araçtan nasıl kar elde etmeyi umduğunun merkezinde yer alıyor.

Barman, “Boş Slate’inizi satın aldığınız anda veya ihtiyaçlarınız ve mali durumunuz zamanla değiştikçe kendinize uyarlayabilirsiniz” diyor. Ekstralar, “kolay DIY” olarak lanse ediliyor ve “otomobil meraklısı olmayanların” bile üstesinden gelebileceği belirtiliyor. Şirket, Slate Üniversitesi adı altında bir dizi nasıl yapılır kaynağı da başlatacağını söylüyor.

Slate’in web sitesindeki erken kişiselleştirme seçenekleri işlevselden kozmetiğe kadar değişiyor. Alıcılar bilgi-eğlence ekranları, hoparlörler, tavan barları, far kapakları ve çok daha fazlasını ekleyebilirler.

En önemli seçenekler, alıcıların kamyoneti daha geniş SUV formlarına “dönüştürmelerine” olanak tanıyan seçenekler. Ancak bunlar kalıcı kararlar değil. Slate, insanların araçlarını istedikleri zaman SUV’a dönüştürebileceklerini ve geri değiştirebileceklerini söylüyor.

Bununla birlikte, Slate’in kamyoneti otomatik acil frenleme, hava yastıkları ve geri görüş kamerası gibi bazı federal olarak zorunlu kılınan güvenlik özellikleriyle birlikte geliyor.

### Hazır Olun

Başarılı bir Amerikan otomotiv startup’ı kurma yolunda pek çok başarısızlık örneği var. Son birkaç yılda Canoo, Fisker ve Lordstown Motors iflas başvurusunda bulundu. Rivian ve Lucid Motors gibi hayatta kalan şirketler ise, yüksek hacimli, daha uygun fiyatlı modelleri piyasaya sürmek için para kaybediyorlar.

Slate, bu yaklaşıma tamamen ters bir yaklaşım sergiliyor. Öncelikle düşük maliyetli bir EV’yi hedefliyor ve bu işi derinlemesine kişiselleştirme hamlesiyle elde edeceği parayla ayakta tutmayı umuyor.

Ancak, Rivian ve Lucid Motors gibi, onların da derin cepli destekçileri var. Şu ana kadar 111 milyon dolardan fazla para topladılar. Bezos’un yanı sıra, Guggenheim Partners CEO’su ve LA Dodgers’ın kontrol sahibi Mark Walter’dan da para aldılar.

Şirket, tüm iddialı hedeflerini gerçekleştirmek için yaklaşık 400 çalışanı işe aldı ve şu anda daha fazla işe almaya çalışıyor. Slate, piyasaya çıkmak için daha çalkantılı bir zaman seçemezdi; ancak aynı zamanda yerli üretime odaklanıyor ve diğer startup’lar ve yerleşik otomobil üreticilerinin karşı karşıya olduğu bazı sorunlardan yalıtılmış olabilir.

Barman, Slate’in kamyonetinin “insanların gerçekten seveceği ve sahip olmaktan gurur duyacağı bir araç” olduğunu ekleyerek, “Araçların hem uygun fiyatlı hem de arzu edilir olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir