# Karbon Yakalama Girişimi Holocene, Petrol Devi Occidental Tarafından Satın Alındı

## Karbon Yakalama Girişimi Holocene, Petrol Devi Occidental Tarafından Satın Alındı

Petrol ve gaz devi Occidental, doğrudan hava yakalama (DAC) alanındaki yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Şirket, karbon yakalama teknolojileri geliştiren Holocene adlı girişimi satın aldı. Bu, Occidental’ın son iki yılda gerçekleştirdiği ikinci doğrudan hava yakalama girişimi satın alımı oldu.

Anlaşma, Occidental’ın bir yan kuruluşu olan Oxy Low Carbon Ventures aracılığıyla gerçekleştirildi. Satın alma bedeli ise henüz açıklanmadı.

Holocene, amino asit bazlı karbon yakalama teknolojisini geliştirmek için yoğun bir çaba içerisindeydi. Girişim, 2030’ların başlarına kadar Google ile imzaladığı anlaşma kapsamında 100.000 metrik ton karbon yakalamayı hedefliyordu. Bu anlaşma, metrik ton başına 100 dolarlık fiyatıyla rakiplerinin mevcut fiyatlarından önemli ölçüde daha düşüktü. Günümüzde, doğrudan atmosferden karbon dioksit yakalamanın maliyetinin metrik ton başına yaklaşık 600 dolar olduğu tahmin ediliyor.

Occidental’ın karbon yakalama teknolojilerine olan ilgisi, “gelişmiş petrol geri kazanımı” (enhanced oil recovery) olarak bilinen bir teknikten kaynaklanıyor. Bu teknikte, CO2, petrol kuyularını uyarmak için yeraltına enjekte ediliyor. Şirket, 2023 yılında da bir başka doğrudan hava yakalama girişimi olan Carbon Engineering’i 1.1 milyar dolara satın almıştı.

Occidental sözcüsü, HeatMap’e yaptığı açıklamada, şirketin Holocene’in teknolojisini doğrudan hava yakalama araştırma ve geliştirme çalışmalarını ilerletmek için kullanacağını belirtti.

Doğrudan hava yakalama teknolojileri, Enflasyon Azaltma Yasası kapsamında vergi kredilerine hak kazanıyor. Ancak, teşviklerin nihai miktarı, ekipmanın sıfır emisyonlu güç kullanıp kullanmadığına ve yakalanan karbon dioksitin gelişmiş petrol geri kazanımı için kullanılıp kullanılmadığına bağlı olacak.

Bu satın alma, fosil yakıt şirketlerinin karbon yakalama teknolojilerine olan ilgisinin arttığını gösteriyor. Ancak, bu teknolojilerin ne kadar etkili ve sürdürülebilir olduğu hala tartışma konusu.