## Meta, ChatGPT’ye Rakip Olmak İçin Bağımsız Bir Yapay Zeka Uygulaması Yayınladı
Meta, WhatsApp, Instagram, Facebook ve Messenger’a Meta AI’yı entegre ettikten sonra, şimdi de bağımsız bir yapay zeka uygulaması piyasaya sürüyor. Salı günü Meta’nın LlamaCon etkinliğinde tanıtılan bu uygulama, kullanıcıların ChatGPT uygulamasına ve diğer yapay zeka asistan uygulamalarına benzer şekilde Meta AI’ya ayrı bir uygulama üzerinden erişmesini sağlıyor.
Kullanıcıları kazanmak için Meta, OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerden farklı olarak kendisini öne çıkaran unsurlardan yararlanmaya çalışıyor. Meta, Facebook veya Instagram’da yıllar içinde paylaştığınız veriler sayesinde kim olduğunuz, nelerden hoşlandığınız ve kimlerle takıldığınız hakkında zaten bir fikre sahip.
Şirket, Meta’nın yapay zeka uygulamasının mevcut yapay zeka asistanlarından farklılaşabileceğini, çünkü “Meta ürünlerinde paylaşmayı seçtiğiniz bilgilere” (örneğin, profiliniz ve etkileşimde bulunduğunuz içerik) dayanabileceğini belirtiyor. Şu an için bu kişiselleştirilmiş yanıtlar yalnızca ABD ve Kanada’da kullanılabilecek.
Ayrıca, Meta’ya yapay zekasıyla gelecekteki konuşmalar için hatırlaması adına sizinle ilgili daha fazla bilgi verebilirsiniz. Örneğin, yapay zekaya laktoz intoleransınız olduğunu söyleyebilirsiniz ve bu, bir sonraki tatilinizde size şarap ve peynir tadımına gitmenizi önermeden önce aklında tutulabilir.
Herhangi bir yapay zeka ürününde olduğu gibi, kullanıcılar Meta’nın chatbot’larıyla paylaştıkları verileri nasıl kullanabileceğinin farkında olmalıdır. Meta, gelirinin büyük bir bölümünü oluşturan hedefli reklamcılık işini desteklemek için zengin kullanıcı verilerine güveniyor.
Meta’nın yapay zeka uygulaması ayrıca, yapay zekayı arkadaşlarınızla nasıl kullandığınızı paylaşabileceğiniz bir Keşfet (Discover) akışı sunuyor. Meta’nın bir örnek görüntüsünde, birinin yapay zekadan kendisini 3 emojiyle tanımlamasını istediği ve daha sonra bunu arkadaşlarıyla paylaştığı görülüyor. Bir kullanıcının Meta AI ile etkileşimleri yalnızca isterlerse akışta paylaşılacak.
Bu akış, insanların kendilerini Barbie bebeklerine veya Studio Ghibli karakterlerine benzetmeye çalıştığı son zamanlardaki trend gibi bazı üretken yapay zeka trendlerini artırabilir. Ancak yine de her uygulamanın sosyal bir akışı olması gerekmiyor. Venmo, sana bakıyoruz!
Bu yeni uygulama, Meta’nın yapay zeka alanındaki rekabetini bir adım öteye taşıyor ve kullanıcı verilerini kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak için kullanma potansiyeli taşıyor. Ancak, kullanıcıların veri gizliliği konusundaki endişelerini de beraberinde getiriyor. Meta’nın bu dengeyi nasıl sağlayacağı ve kullanıcıların güvenini kazanıp kazanamayacağı merak konusu.
Bir yanıt yazın