# Meta, Üretken Yapay Zekâdan 2035’e Kadar 1.4 Trilyon Dolar Gelir Bekliyor

## Meta, Üretken Yapay Zekâdan 2035’e Kadar 1.4 Trilyon Dolar Gelir Bekliyor

Meta, yapay zeka alanındaki iddialı hedeflerini gözler önüne serdi. Şirketin, 2025 yılında üretken yapay zeka ürünlerinden 2 ila 3 milyar dolar gelir elde etmeyi öngördüğü, 2035 yılına kadar ise bu rakamı 460 milyar ile 1.4 trilyon dolar arasına çıkarmayı hedeflediği ortaya çıktı. Bu çarpıcı tahmin, Meta’ya karşı açılan bir telif hakkı davası kapsamında mahkeme belgelerinin kamuoyuyla paylaşılmasıyla gün yüzüne çıktı.

Dava, bazı yazarların Meta’yı, yapay zekalarını yetkilendirilmemiş bir şekilde kendi eserleriyle eğitmekle suçlaması üzerine açılmıştı. Belgelerde, Meta’nın “üretken yapay zeka ürünü” olarak neyi tanımladığı net olarak belirtilmiyor. Ancak, teknoloji devinin bu alanda çeşitli gelir kaynaklarına sahip olduğu biliniyor.

Meta’nın, açık kaynaklı Llama model ailesini barındıran bazı şirketlerle gelir paylaşım anlaşmaları bulunuyor. Ayrıca şirket, Llama modellerini özelleştirmek ve değerlendirmek için bir API da kullanıma sundu. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin yapay zeka asistanı Meta AI’nin zamanla reklam gösterebileceğini ve ek özellikler sunan bir abonelik modeline geçebileceğini de belirtmişti.

Mahkeme belgeleri, Meta’nın yapay zeka ürün gruplarına yaptığı devasa yatırımları da ortaya koyuyor. 2024 yılında şirketin “GenAI” bütçesi 900 milyon doların üzerindeydi ve bu yıl 1 milyar doları aşabileceği belirtiliyor. Bu rakamlara, yapay zeka modellerini çalıştırmak ve eğitmek için gereken altyapı maliyetleri dahil değil. Meta’nın daha önce 2025 yılında, büyük ölçüde yeni veri merkezlerine yönelik olmak üzere 60 ila 80 milyar dolar sermaye harcaması yapmayı planladığı açıklanmıştı.

Böylesine büyük bütçelere rağmen, Meta’nın telif hakkı ihlaliyle suçlandığı yazarlardan kitap lisanslama anlaşmaları yapmaması dikkat çekiyor. Belgelerde, Meta’nın 2023 yılında Llama için eğitim verisi satın almak üzere 200 milyon dolara kadar harcama yapmayı düşündüğü, bu miktarın yaklaşık 100 milyon dolarının kitaplara ayrılacağı belirtiliyor. Ancak şirketin, bunun yerine “büyük ölçekte korsan e-kitaplara” yöneldiği iddia ediliyor.

Meta sözcüsü, TechCrunch’a yaptığı açıklamada, “Meta, bireyler ve şirketler için inanılmaz yenilik, üretkenlik ve yaratıcılığı destekleyen dönüştürücü [açık] yapay zeka modelleri geliştirdi. Telifli materyallerin adil kullanımı bunun için hayati önem taşıyor. [Yazarların] iddialarına katılmıyoruz ve tüm kayıtlar farklı bir hikaye anlatıyor. Kendimizi şiddetle savunmaya ve herkesin yararına olacak üretken yapay zeka gelişimini korumaya devam edeceğiz” dedi.

Meta’nın yapay zeka alanındaki hedefleri ve yatırımları, şirketin bu teknolojiyi geleceğin önemli bir parçası olarak gördüğünü açıkça ortaya koyuyor. Ancak, telif hakkı ihlali iddiaları ve etik sorunlar, Meta’nın yapay zeka yolculuğunda aşması gereken engelleri de gözler önüne seriyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir