## Yapay Zeka Destekli Satış Vergisi Girişimi Kintsugi, Değerini 6 Ayda İkiye Katladı
Silikon Vadisi merkezli bir startup olan Kintsugi, şirketlerin satış vergisi uyumluluğunu otomatikleştirmesine yardımcı oluyor. Şirket, küresel dolaylı vergi teknolojisi çözümleri sağlayıcısı Vertex liderliğinde 18 milyon dolarlık yeni bir yatırım aldı. Kintsugi, yapay zeka destekli vergi hesaplama ve beyanname yeteneklerini daha fazla küçük ve orta ölçekli işletmenin kullanımına sunmayı planlıyor.
E-ticaretin ve sınır ötesi ticaretin sürekli büyümesi, karmaşık vergi düzenlemeleriyle birleşince, vergi otomasyonu çözümlerine olan küresel talebi artırdı. Kintsugi, gelir elde edilen noktalara entegre olan yazılımıyla şirketlere yardımcı olmayı hedefliyor. Bu entegrasyon Shopify, Stripe, Chargebee, Quickbooks veya özel bir API uygulaması aracılığıyla olabilir. Bu sayede gelirlerin 360 derecelik bir görünümü elde ediliyor ve startup bu verileri alarak vergileri anında hesaplayabiliyor.
Kintsugi’nin kurucu ortağı ve CEO’su Pujun Bhatnagar, yaptığı özel bir röportajda, “Amacımız, Uber’in taksiler için ve Stripe’ın kredi kartı ödemeleri için yaptığına benzer bir şeyi başarmak. Biz de 171 ülkedeki uyumluluk kısmı için bunu yapmak istiyoruz,” dedi.
2023’te kurulan San Francisco merkezli startup, 2018’deki Yüksek Mahkeme kararını sektör için bir dönüm noktası olarak görüyor. Bu karar, eyaletlerin online satış yapanlardan, eyalette fiziksel bir mağazaları olmasa bile satış vergisi tahsil etmelerine izin verdi. Bu durum, e-ticaret işletmelerini etkilerken, eyaletlerin vergi tahsilatlarını artırmalarına yardımcı oldu. Avalara gibi mevcut otomatik vergi uyumluluk şirketleri, gelirlerini artırmak için bu değişimi değerlendirdi. Ancak Kintsugi gibi yeni nesil startup’lar, pazar paylarını artırmak için yapay zeka gelişmelerinden yararlanmaya başladı.
Bhatnagar, “Avalara’nın maliyetinin yarısıyız ve ayrıca Yeminli Mali Müşaviri’nin (YMM) de yerini alıyoruz. Bu nedenle, sıradan bir işletmeci bile, bizim deyimimizle, yedi tıklama ve üç dakika içinde uygulamamızı kurabilir ve biz de onlara satış vergisi yükümlülüklerinin ne olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra girip tıklayarak her ay üç dakikadan az bir süre harcayarak satış vergilerini beyan edebilirler,” dedi.
Startup, işletmelerin satış vergisi yükümlülüklerini ücretsiz olarak hesaplamalarına olanak tanıyor, ancak vergi beyannamesi için ücret alıyor. Ayrıca, farklı gelir kanalları aracılığıyla alınan verileri hesapladıktan sonra satış vergisini otomatik olarak beyan etmek için otomatik ödeme seçeneği de sunuyor.
Kintsugi, geçen yıl 3 milyon dolar yıllık gelir elde etti ve 2025’in sonuna kadar 10 milyon doları aşmayı hedefliyor. Startup ayrıca, gelir öncesi işletmelerden yaklaşık 50-80 milyon dolar gelir elde eden şirketlere ve hatta 500 milyon dolar geliri olanlara kadar uzanan 2.400 müşterilik bir tabana sahip olarak %0,1’lik düşük bir müşteri kaybı oranına sahip olduğunu iddia ediyor.
Pennsylvania merkezli Vertex, Kintsugi’nin büyük ölçekli çok uluslu şirketlere ve karmaşık orta ölçekli işletmelere odaklanmasını tamamladığını düşünüyor.
Vertex’in strateji sorumlusu Chirag Patel, “Vertex’te, pazar yerleri işleten, e-ticaret işleri yürüten dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarıyla ilişkilerimiz var ve bugün küçük şirketlere hizmet verme işinde değiliz,” dedi. “Oysa Kintsugi son derece uzmanlaşmış ve bu konuda inanılmaz derecede iyi ve ölçeklenebilir bir iş modeline sahip, ki bunu yapmak zor. Yani, iki şirket bir arada.”
Anlaşmanın şartları arasında, Kintsugi’de %10’luk bir sahiplik payını temsil eden 15 milyon dolarlık azınlık yatırımı, IP paylaşımı ve bir gelir paylaşım modeline dayalı ticari bir ortaklık yer alıyor. Startup ayrıca mevcut yatırımcılarından 3 milyon dolar daha yatırım aldı. Genel olarak, yeni finansman, startup’ın değerini Kasım ayındaki 80 milyon dolardan 150 milyon dolara çıkardı.
Vertex, öz sermaye yatırımına ek olarak, yapay zeka entegrasyonları için IP’sini kullanmak üzere bu yıl Kintsugi’ye 10-12 milyon dolar yatırım yapmayı taahhüt etti.
Patel, “Zaten yapay zekaya yatırım yapıyoruz, ancak üç aylık baskılara sahip halka açık bir şirketiz,” dedi. “Bu nedenle, Kintsugi’de gerçekleşen yeniliklerden yararlanarak bunu bir miktar hızlandırabilirsek.”
Bhatnagar, Kintsugi’nin zaten %93’ün üzerinde kar marjına sahip olduğunu belirtti.
Halen 95 çalışanı bulunan startup, daha önce ABD’den Kanada ve Avrupa’ya genişledi ve şimdi Güney Amerika, Afrika ve Hindistan ve Çin dahil olmak üzere Doğu dünyasında faaliyete geçmeyi planlıyor.
Şu anda, Kintsugi’nin müşteri tabanının %45’ini SaaS şirketleri oluşturuyor ve bu şirketler 7,7 milyar dolar değerinde 5,5 milyon işlem gerçekleştiriyor. Ancak, 47 yıllık yatırımcısı Vertex ile yapılan ortaklık, startup’ın farklı sektörlerde müşteriler edinmesine yardımcı olabilir.
Bir yanıt yazın