# JetBrains’ten Kodlamaya Yeni Bir Soluk: Açık Kaynaklı Yapay Zeka Modeli Mellum

## JetBrains’ten Kodlamaya Yeni Bir Soluk: Açık Kaynaklı Yapay Zeka Modeli Mellum

Popüler uygulama geliştirme araçlarının arkasındaki şirket olan JetBrains, kodlama için ilk “açık” yapay zeka modelini piyasaya sürdü. Şirket, geçen yıl çeşitli yazılım geliştirme paketleri için yayınladığı kod üreten model Mellum’u, yapay zeka geliştirme platformu Hugging Face’te kullanıma sundu.

4 trilyondan fazla token üzerinde eğitilen Mellum, 4 milyar parametreye sahip ve özellikle kod tamamlama (yani, çevreleyen bağlama göre kod parçacıklarını tamamlama) için tasarlandı.

Parametreler kabaca bir modelin problem çözme becerilerine karşılık gelirken, token’lar bir modelin işlediği ham veri parçacıklarıdır. Bir milyon token, yaklaşık 30.000 satır koda karşılık geliyor.

JetBrains bir teknik raporda “Profesyonel geliştirici araçlarına (örneğin, entegre geliştirici ortamlarında akıllı kod önerileri), yapay zeka destekli kodlama asistanlarına entegrasyon ve kod anlama ve oluşturma araştırmaları için tasarlanan Mellum, eğitim uygulamaları ve ince ayar deneyleri için de çok uygun” açıklamasını yaptı.

JetBrains, Apache 2.0 lisanslı Mellum’u, GitHub’dan izin verilen lisanslı kod ve İngilizce Wikipedia makaleleri dahil olmak üzere bir dizi veri kümesi üzerinde eğittiğini söylüyor. Eğitim, 256 H200 Nvidia GPU’dan oluşan bir küme üzerinde yaklaşık 20 gün sürdü.

Mellum’u çalıştırmak biraz çaba gerektiriyor. Temel model kutudan çıkar çıkmaz kullanılamaz; öncelikle ince ayar yapılması gerekiyor. JetBrains, Python için ince ayar yapılmış birkaç Mellum modeli sunsa da, şirket bunların “potansiyel yetenekler hakkında tahmin” için olduğunu, bir üretim ortamına dağıtılmak için olmadığını belirtiyor.

Yapay zeka tarafından üretilen kod, şüphesiz yazılımın nasıl oluşturulduğunu değiştiriyor, ancak aynı zamanda yeni güvenlik zorlukları da getiriyor. Geliştirici güvenlik platformu Synk tarafından 2023’ün sonlarında yapılan bir ankete göre, kuruluşların %50’den fazlası, yapay zeka tarafından üretilen kodla bazen veya sıklıkla güvenlik sorunları yaşıyor.

JetBrains, Mellum’un “kamuya açık kod tabanlarında bulunan önyargıları yansıtabileceğini” (örneğin, açık kaynak depolarına benzer bir tarzda kod oluşturma) ve kod önerilerinin mutlaka “güvenli veya güvenlik açıklarından arınmış” olmayacağını belirtiyor.

JetBrains bir blog yazısında “Bu sadece bir başlangıç” diye yazdı. “Genelliğin peşinde değiliz, odaklanma oluşturuyoruz. Mellum tek bir anlamlı deneyi, katkıyı veya işbirliğini tetiklerse bile, bunu bir kazanım olarak göreceğiz.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir