# Instagram Kurucu Ortağı’ndan Yapay Zeka Chatbot’larına Eleştiri: “Faydalı Olmak Yerine Etkileşimi Artırmaya Çalışıyorlar”

## Instagram Kurucu Ortağı’ndan Yapay Zeka Chatbot’larına Eleştiri: “Faydalı Olmak Yerine Etkileşimi Artırmaya Çalışıyorlar”

Instagram’ın kurucu ortağı Kevin Systrom, yapay zeka şirketlerinin kullanıcılarına gerçek anlamda faydalı bilgiler sunmak yerine, sürekli takip sorularıyla kullanıcıları rahatsız ederek “etkileşimi artırmaya” çok fazla odaklandıklarını söyledi.

Systrom, bu taktiklerin sosyal medya şirketlerinin agresif bir şekilde büyümek için kullandığı yöntemlere benzediğini belirterek, “Bu, bizi olumsuz etkileyen bir güç” şeklinde konuştu.

Bu hafta StartupGrind’da yaptığı bir konuşmada Systrom, “Bu şirketlerin bazılarının, tüm tüketici şirketlerinin etkileşimi artırmaya çalışırken düştüğü tavşan deliğine girdiğini görebilirsiniz” dedi. “Her soru sorduğumda, sonunda benden bir soru daha alıp alamayacağını görmek için küçük bir soru daha soruyor.”

Bu yorumlar, ChatGPT’nin soruları doğrudan yanıtlamak yerine kullanıcılara karşı aşırı derecede nazik olması yönündeki eleştirilerin ardından geldi. OpenAI, bu sorun için özür dileyerek, bunun nedenini kullanıcılardan gelen “kısa vadeli geri bildirimlere” bağladı.

Systrom, chatbot’ların aşırı derecede ilgi çekici olmasının bir hata olmadığını, aksine yapay zeka şirketlerinin harcanan zaman ve günlük aktif kullanıcılar gibi metrikleri sergilemek için tasarlanmış kasıtlı bir özellik olduğunu öne sürdü. Yapay zeka şirketleri, metrikleri en kolay şekilde hareket ettirmek yerine, yüksek kaliteli cevaplar vermeye “lazer odaklı” olmalı, diye ekledi.

Systrom, konuşmasında herhangi bir yapay zeka şirketinin adını belirtmedi. Yorum talebine ise hemen yanıt vermedi.

OpenAI ise TechCrunch’a, yapay zeka modelinin iyi bir cevap vermek için “çoğu zaman tüm bilgilere sahip olmadığını” ve “açıklama veya daha fazla ayrıntı” isteyebileceğini belirten kullanıcı özelliklerine işaret etti.

Ancak özelliklerde, soruların çok genel veya yanıtlanması zor olmadığı sürece, yapay zeka’nın “isteği yerine getirmek için bir girişimde bulunması ve kullanıcılara belirli bilgilerle daha yardımcı olabileceğini söylemesi” gerektiği de belirtiliyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir