## Gruve.ai, Yapay Zeka Danışmanlığında Ezber Bozan Bir Yaklaşımla Yazılım Marjları Vaat Ediyor
Günümüzde her ölçekteki şirket, yapay zekanın (AI) çığır açan potansiyelinin farkında. Ancak, bu yeni teknolojiye duyulan heyecana rağmen, çoğu pilot proje gerçek üretime geçmekte zorlanıyor. İşte tam bu noktada, Rahi Systems ekibi tarafından kurulan bir startup olan Gruve.ai devreye giriyor. Gruve.ai, yapay zeka çözümlerinin test aşamasından çıkıp gerçek dünya uygulamalarına geçmesine yardımcı olmayı hedefliyor ve bunu da yapay zekayı kullanarak kendi hizmetlerini sunarak gerçekleştiriyor.
Rahi Systems, 2022’de Wesco tarafından 225 milyon dolara satın alınan bir BT çözümleri şirketiydi. Bu satın alma, Gruve.ai’nin potansiyelinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Accenture gibi büyük oyuncular da dahil olmak üzere BT hizmetleri firmaları, şirketlerin bünyesinde yetenekli personel bulunmadığında yeni teknoloji projelerini uygulamak için uzun zamandır başvurulan danışmanlar oldu. Ancak, bu firmaların çalışmaları insan gücüne dayandığı için, uzmanlıkları genellikle yüksek bir fiyat etiketine sahip oluyor.
Gruve CEO’su Tarun Raisoni, TechCrunch’a yaptığı açıklamada, “Teknoloji hizmetleri sektörü son 25-30 yıldır sekteye uğramadı. Yapay zeka, bu dinamiği gerçekten değiştiriyor” diyor.
Gruve, geleneksel BT danışmanlığı modelini iki temel şekilde değiştirmeyi umuyor: Birincisi, tekrarlayan görevler için yapay zeka ajanlarını kullanarak büyük bir danışman kadrosu işe alma ihtiyacını azaltmak. İkincisi ise, müşterilerden saatlik ücret yerine kullanıma dayalı olarak ücret almak.
Geçmişte, risk sermayedarları genellikle BT hizmetlerine yatırım yapmakla ilgilenmiyordu, çünkü insan emeğine bağımlılıkları bu işletmelerin ölçeklenmesini zorlaştırıyordu. Ancak Mayfield’den yönetici ortak Navin Chaddha’nın belirttiği gibi, Gruve, insan danışmanlar yerine yapay zeka ajanlarını kullanarak %70 ila %80 gibi yazılım benzeri brüt marjlar sunabiliyor. Bu oran, geleneksel teknoloji danışmanlıklarının marjlarından önemli ölçüde daha yüksek.
Gruve’nin bu yenilikçi modeli ve Rahi Systems’i kuran ekibin deneyimi, şirketin Mayfield liderliğinde ve Cisco Investments ve diğer yatırımcıların katılımıyla 20 milyon dolarlık A Serisi yatırım almasına yardımcı oldu. Bu yeni sermaye, Gruve’nin toplam fon miktarını 37,5 milyon dolara çıkarıyor.
Raisoni, ekiplerinin öncelikle müşterinin yapay zeka ihtiyaçlarını belirlemek ve yapay zeka uygulamalarını desteklemek için verilerini hazırlamak üzere müşteriyle görüştüğünü, ardından yapay zeka çözümlerini önerip uyguladığını belirtiyor.
“Müşterinin iş süreçleri, iş akışları farklı olduğu için, uygulamaya geçmeden önce müşterinin işini anlamanız gerekir. Müşterilerine nasıl hizmet verdikleri farklı,” diye ekliyor.
Ancak Gruve kullanıma hazır olduğunda, yapay zeka ajanları güvenlik ihlali tespiti ve şirket içi CRM’den bulut CRM’e geçiş gibi görevleri üstlenecek.
Geleneksel BT danışmanlıklarına benzer şekilde, şirket, çözümlerini müşteriler için uygulamak üzere seçkin, güvenilir teknoloji tedarikçileriyle ortaklık kuruyor. Gruve’nin mevcut ortakları arasında Cisco, IBM’in Red Hat ve Google gibi büyük şirketlerin yanı sıra Glean ve Supervity gibi bir düzine kadar yapay zeka tabanlı startup bulunuyor.
Ancak çoğu teknoloji danışmanlığının aksine, Gruve çözüm ilk uygulandığında müşterilerinden ücret talep etmiyor. Chaddha’nın belirttiği gibi, hizmetleri “elektrik veya bulut bilişim sağlandığı gibi talep üzerine sunuluyor.” Örneğin, Gruve güvenlik için yapay zeka uyguladıysa, şirket müşteriden yalnızca kurulu yapay zeka tarafından tespit edilen ve analiz edilen bir güvenlik ihlali durumunda ücret alacak.
Bu yenilikçi yaklaşım, Gruve’yi yapay zeka danışmanlığı sektöründe ezber bozan bir oyuncu olarak konumlandırıyor ve şirketlere uygun fiyatlı, ölçeklenebilir ve etkili yapay zeka çözümleri sunma potansiyeli taşıyor.
Bir yanıt yazın