## Figure AI, İkincil Piyasa Brokerlarına “Durdurma” Mektupları Gönderdi
Robotik girişimi Figure AI, ikincil piyasalarda hisselerini pazarlayan brokerlara “durdurma ve vazgeçme” mektupları gönderdi. Şirket, bu tür bir uygulamanın izni olmadan yapılmasına karşı olduğunu belirtiyor.
Geçtiğimiz ay, Figure AI’nın kurucusu Brett Adcock, X üzerinden yaptığı bir paylaşımda şirketinin ikincil piyasada “en çok aranan özel hisse senedi” olduğunu iddia etmişti. Ancak, TechCrunch’ın edindiği bilgilere göre, şirket en az iki ikincil piyasa brokerına ihtarname gönderdi. Brokerlar, Figure AI’nın bu mektuplarda şirket hisselerinin pazarlanmasını durdurmalarını talep ettiğini belirtiyor.
Brokerlar, bu mektupları ilk kez, Şubat ortasında Bloomberg’in Figure AI’nın 39,5 milyar dolar değerleme ile 1,5 milyar dolarlık yeni bir yatırım turu arayışında olduğunu bildirmesinin ardından aldıklarını söylüyor. Bu değerleme, şirketin Şubat 2024’te ulaştığı 2,6 milyar dolarlık değerlemesinin yaklaşık on beş katı.
Figure AI sözcüsü TechCrunch’a yaptığı açıklamada, şirketin bu tür mektupları, broker’ın hisse senedini satmaya yetkili olmadığı durumlarda gönderdiğini ve bu uygulamanın geçmişte de birçok kez yapıldığını belirtti. Sözcü, “Bu yıl, yetkisiz bir üçüncü taraf brokerının Figure hisselerini Yönetim Kurulu’nun onayı olmadan pazarladığını keşfettiğimizde, şirket, daha önce diğer yetkisiz brokerlar keşfedildiğinde yaptığı gibi, yetkisiz brokerdan durmasını isteyen bir ihtarname gönderdi” dedi. Şirket, yönetim kurulu onayı olmadan hisselerinde ikincil piyasa ticaretine izin vermiyor ve piyasadaki istenmeyen üçüncü taraf brokerlara karşı kendini korumaya devam edeceğini vurguluyor.
Figure AI halka açık bir şirket olmadığı için, yatırımcıları hisselerini istedikleri zaman kolayca satamazlar, özellikle de şirket tarafından yetkilendirilmiş bir olay olmadan. İşte bu kısıtlama, yatırımcılara bir halka arz öncesinde hisselerinden nakit elde etmeleri için alternatif yollar sunan ikincil piyasaların ortaya çıkmasına neden oluyor.
İhtarname alan ikincil piyasalar, bazı CEO’ların kendi piyasalarında hisse satışlarından hoşlanmamasının başka nedenleri olduğuna dair teorileri olduğunu belirtiyor.
Brokerlar, mevcut hissedarların hisselerini yeni hedeflenen 39,5 milyar dolarlık değerlemenin altında bir fiyattan satmaya çalıştıklarını, bu nedenle de şirketlerin daha düşük fiyatlı ikincil piyasa hisselerinin yeni yatırım turuyla rekabet etme olasılığından rahatsızlık duyabileceğini ifade ediyor.
İkincil hisse piyasası Hiive’in kurucusu ve CEO’su Sim Desai, Figure özelinde yorum yapmadan, şirketlerin bazen doğrudan ikincil satışları engellediğini, çünkü bunun “sıfır toplamlı bir oyun” olduğuna inandıklarını söylüyor.
Desai, doğal olarak bunun tersinin de doğru olabileceğini, yani aktif ikincil piyasa ticaretinin yeni bir yatırım turunda birincil hisselere daha fazla ilgi çekebileceğini savunuyor.
Ancak, ikincil piyasa aktivitesi birincil tura ilgi uyandırmazsa, sorun değerlemenin kendisinde olabilir. Desai, “Birinin bir şeyi satmakta zorlanıyorsa, bu yalnızca sermaye mevcudiyetinden ziyade fiyat ve değerlemenin bir fonksiyonudur” diyor.
Son zamanlarda Figure AI, amiral gemisi müşterisi BMW ile ilgili ilerlemesini anlatan çeşitli haberlere de konu oldu. Figure, en az bir vakada, makalenin çok sayıda yanlışlık içerdiğini söyleyerek dava açmakla tehdit etti.
Figure AI’nın bir sonraki yatırım turunda ne kadar para toplayacağı ve hangi değerlemeyle toplayacağı ise henüz bilinmiyor. Mevcut yatırımcıların ikincil piyasa işlemlerinde erken nakde çevirip çeviremeyecekleri de belirsizliğini koruyor.
Bir yanıt yazın