# Discord’dan Yaş Doğrulama Deneyi: Kimlik ve Yüz Tarama Zorunluluğu

## Discord’dan Yaş Doğrulama Deneyi: Kimlik ve Yüz Tarama Zorunluluğu

Discord, bazı kullanıcıların hassas içeriklere erişimini yaşlarını kimlik veya yüz taramasıyla doğrulamalarına bağladı. Platform, bu yeni yaş doğrulama sürecini bir “deney” olarak nitelendiriyor ve özellikle Birleşik Krallık ve Avustralya’da çocukların korunmasına yönelik yerel yasaların gerekliliklerine yanıt olarak bu uygulamayı test ediyor.

Bu yeni yüz ve kimlik tarama zorunluluğu, daha önce platformda yaşlarını doğrulamamış Discord kullanıcıları için geçerli olacak. Discord’a göre bu “tek seferlik” bir işlem ve iki durumda tetiklenecek: kullanıcılar Discord’un hassas medya filtresi tarafından işaretlenmiş müstehcen veya cinsel içerikli bir materyale maruz kaldıklarında veya kullanıcılar bu tür içeriklerin bulanıklaştırılmasını veya engellenmesini önlemek için filtre kontrol ayarlarını değiştirmeye çalıştıklarında.

Bu durumda, kullanıcıya bir yaş doğrulama penceresi görünecek ve kullanıcıdan Discord’un cihaz kamerasına erişmesine ve yüzünü taramasına izin vermesi veya telefon aracılığıyla bir QR kodu tarayarak kimliğinin bir fotoğrafını göndermesi istenecek.

Discord’un bu süreci test etmesinin temel nedeni, Birleşik Krallık ve Avustralya’daki yeni yasaların çocukların hassas materyallere erişimini kısıtlamayı amaçlaması. Birleşik Krallık’ın Çevrimiçi Güvenlik Yasası, pornografik içerik barındırabilen çevrimiçi platformların “sağlam” yaş kontrol teknikleri uygulamalarını gerektirirken, Avustralya 16 yaşın altındaki kişilerin sosyal medya platformlarına erişimini tamamen engellemeyi hedefliyor. Discord’a bu deneysel yaş doğrulama sürecini diğer bölgelerde de kullanıma sunmayı planlayıp planlamadığı soruldu.

Discord, yüz tarama aracının doğruluğuna şaşırtıcı derecede güveniyor gibi görünüyor. Zira, işlem kullanıcının platformu kullanmak için çok genç olduğuna karar verirse, bazı kullanıcılar yasaklanabilir. Discord, hatalı bir şekilde doğrulanan kullanıcıların işlemi yeniden deneyebileceğini veya manuel bir inceleme talep edebileceğini ve yanlışlıkla yasaklanan kullanıcıların karara itiraz edebileceğini belirtiyor.

Discord, bu yaş doğrulama deneyi sırasında gönderilen bilgilerin, hangi doğrulama yöntemini seçerseniz seçin, şirket veya satıcıları tarafından saklanmayacağını vurguluyor. Discord, “Yüz Tarama için, satıcımızın kullandığı çözüm cihaz üzerinde çalışır, yani yüzünüzü taradığınızda herhangi bir biyometrik bilgi toplanmaz” diyor. “Kimlik doğrulaması için, kimliğinizin taraması doğrulama üzerine silinir.”

Bu yeni uygulamanın gizlilik endişeleri yaratması ve potansiyel yanlış yasaklamalara yol açabileceği göz önüne alındığında, Discord’un bu deneyi nasıl değerlendireceği ve gelecekteki uygulamalarda bu sorunları nasıl ele alacağı merak konusu.