## ABD’de Kobalt Rafinerisi Yok: Bir Girişim Bunu Değiştirmek İstiyor
Kobalt, günümüzün en iyi batarya malzemelerinden biri olsa da, jeopolitik açıdan bazı sorunları barındırıyor. Dünya üzerindeki en büyük kobalt rezervleri, insan hakları ihlalleriyle anılan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunuyor. Üstelik, kobaltın %72’si Çin’de rafine ediliyor.
Kobalt, elektrikli araçlarda (EV) yaygın olarak kullanılıyor ancak bu durum sadece EV’lerle sınırlı değil. ABD ordusu da, drone’lar ve diğer cihazlara güç veren lityum-iyon bataryalar için, ayrıca jet motorlarının içindeki alaşımlar ve füze güdüm sistemlerindeki mıknatıslar için kobalta bağımlı durumda.
Gelinen noktada, ABD’de tek bir kobalt rafinerisi dahi bulunmuyor. Bu durum, kobalt tüketicileri için riskleri artırıyor.
Xerion Advanced Battery Corp.’un kurucu ortağı ve CEO’su John Busbee, TechCrunch’a verdiği demeçte, “Herkes Çin’in bu konudaki gücünden endişe duyuyordu, ancak şimdi kritik mineralleri kesebileceklerini gösterdiler. Herkes ‘Ne yapacağız?’ diye soruyor,” dedi.
Busbee, Xerion’un bu soruna bir çözüm getirebileceğine inanıyor. Şirketinin, elektrik ve az miktarda ısı kullanarak tek adımda yüksek oranda rafine edilmiş kobalt üretmek için yeni bir tekniği bulunuyor.
Şirket, aslında bataryalar için elektrot üretmek üzere yıllardır bu teknolojiyi mükemmelleştirmeye çalışıyordu. Ancak, mevcut tekniklerden o kadar farklıydı ki, halihazırda devasa fabrikalar kurmak için yüz milyarlarca dolar yatırım yapmış olan batarya üreticileri bu teknolojiyi benimsemekte tereddüt ettiler.
Xerion’un süreci, erimiş tuz banyosundan elektrik kullanarak metalleri elektrotlar üzerine kaplıyor. Şirket bir elektrot üzerinde batarya malzemesini üretirken, diğerinde ise inanılmaz derecede saf kobalt metali elde ediyordu.
Busbee, “Her zaman farkındaydık,” diyor. “Her zaman kritik bir mineral olduğunu biliyorduk ve daha sonra ele almayı düşündüğümüz bir şeydi.”
Ancak şimdi, küresel bir ticaret savaşının yaşandığı bu dönemde şirket, çabalarını kobalta odaklamaya karar verdi. Xerion, TechCrunch’a özel olarak yaptığı açıklamada, Dayton, Ohio’da pilot ölçekte bir üretim tesisi açacağını duyurdu. Bu tesis, beş metrik ton kobalt üretebilecek kapasitede olacak.
Bu miktar, küresel kobalt talebi için bir damla su kadar olsa da, ABD’deki askeri ihtiyaçlar genellikle daha küçük ölçekli oluyor. Örneğin, havacılık alaşımları üretmek için yalnızca 5.000 ila 10.000 metrik ton kobalta ihtiyaç duyuluyor. Busbee, Xerion’un yeni nesil tesisinin yılda 2.000 metrik ton üretim yapacağını belirtiyor.
Busbee, pilot ölçekte bile şirketinin maliyet açısından rekabetçi olduğunu söylüyor. “Bu ölçekte bile Çin ile aynı seviyedeyiz,” diye ekliyor.
Bu gelişme, ABD’nin kritik mineral tedarik zincirini çeşitlendirme ve Çin’e olan bağımlılığını azaltma çabaları açısından önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Xerion’un teknolojisi, ABD’nin kobalt rafinasyonunda söz sahibi olmasına ve savunma sanayi başta olmak üzere çeşitli sektörlerde stratejik bir avantaj elde etmesine yardımcı olabilir.
Bir yanıt yazın