# “İndir Onu Yasası” Trump’ın Masasında: Derin Sahtecilik ve İfade Özgürlüğü Arasında Kalan Kutuplaşma

## “İndir Onu Yasası” Trump’ın Masasında: Derin Sahtecilik ve İfade Özgürlüğü Arasında Kalan Kutuplaşma

ABD Temsilciler Meclisi’nde 409’a 2 gibi ezici bir çoğunlukla kabul edilen “İndir Onu Yasası” (Take It Down Act), onay için Başkan Donald Trump’ın masasına gitti. Yasa, sosyal medya şirketlerine rıza dışı (yapay zeka ile üretilmiş olanlar da dahil) cinsel içerikli görselleri işaretlendikten sonra 48 saat içinde kaldırma zorunluluğu getiriyor. Trump’ın yasayı imzalayacağına dair söz vermesi, yasanın yürürlüğe girmesinin önünü açıyor.

Derin sahtecilikler, çocuk güvenliği ve diğer hassas konular etrafında yıllardır süren tartışmaların ardından, bu yasa her iki meclisten de geçmeyi başaran nadir online güvenlik düzenlemelerinden biri. Ancak eleştirmenler, yasanın yönetim veya müttefiklerinin hoşlanmadığı içeriklere karşı bir silah olarak kullanılabileceği endişesini taşıyor.

Yasa, rıza dışı mahrem görüntülerin (gerçek veya bilgisayar ürünü fark etmeksizin) yayınlanmasını suç haline getiriyor. Trump, Kongre’deki konuşmasında yasayı imzaladıktan sonra, “Kimse benden daha kötü muamele görmediği için, sakıncası yoksa bu yasayı kendim için de kullanacağım,” şeklinde esprili bir yorum yapmıştı.

Yapay zeka araçlarının yaygınlaşmasıyla, gerçekçi görünen görüntüleri üretmek hiç olmadığı kadar kolaylaştı. Bu durum, okullarda yayılan derin sahte ve zarar verici içeriklerle ilgili endişeleri artırarak, yeni bir zorbalık ve kötüye kullanım alanı yarattı. Eleştirmenler bu konunun ele alınmasının önemli olduğunu kabul etse de, “İndir Onu Yasası” yaklaşımının başka şekillerde zarar vermek için kullanılabileceği konusunda endişeli.

Görüntü bazlı cinsel istismarla mücadele etmek için kurulan Siber Medeni Haklar Girişimi (CCRI), “İndir Onu Yasası”nın geçişini coşkuyla karşılayamadıklarını belirtiyor. Grup, “Uzun zamandır gecikmiş olan rıza dışı mahrem görüntülerin federal olarak suç sayılmasını memnuniyetle karşılarken, kötüye kullanıma son derece açık ve mağdurlar için büyük olasılıkla ters tepecek bir kaldırma hükmüyle birleştirilmesinden üzüntü duyuyoruz,” şeklinde açıklama yapıyor.

CCRI, yasanın, Trump tarafından görevden alınan Demokratik azınlık komisyon üyeleri olan Federal Ticaret Komisyonu (FTC)’nu yetkilendirmesinden endişe ediyor. FTC’nin seçici bir şekilde uygulanabileceği ve sonuç olarak yalnızca “vicdansız platformları” destekleyebileceği korkusu yaygın.

Elektronik Sınır Vakfı (EFF) ise, platformların rıza dışı mahrem görüntü olarak işaretlenen içeriği kaldırması için kısa bir süre verilmesinin, özellikle küçük platformların yasal riskten kaçınmak için iddiaları doğrulayamadan hızlı bir şekilde uyum sağlamak zorunda kalacağına dikkat çekiyor. EFF, bu durumun, platformları kusurlu filtrelere yöneltebileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca, uçtan uca şifrelenmiş hizmetlerin de yasadan muaf tutulmadığına ve bunun da gizlilik teknolojisi için bir risk oluşturduğuna işaret ediyor.

Tüm eleştirilere rağmen, “İndir Onu Yasası” geniş bir destek tabanı kazandı. First Lady Melania Trump yasanın önde gelen savunucusu olurken, ebeveyn ve gençlik savunucuları ile teknoloji sektöründen bazıları da yasaya destek verdi. Google’ın küresel ilişkiler başkanı Kent Walker, yasanın geçişini “bireyleri rıza dışı açık görüntülerden korumaya yönelik büyük bir adım” olarak nitelendirirken, Snap de oylamayı memnuniyetle karşıladı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir