# Amazon Destekli Glacier, Robotik Geri Dönüşüm Filosunu Genişletmek İçin 16 Milyon Dolar Yatırım Aldı

## Amazon Destekli Glacier, Robotik Geri Dönüşüm Filosunu Genişletmek İçin 16 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Dünya, giderek büyüyen bir atık sorunuyla karşı karşıya. 2050 yılına kadar atık miktarının neredeyse ikiye katlanarak 3.8 milyar metrik tona ulaşması bekleniyor. Atık miktarını azaltmak bu sorunun çözümü için önemli bir adım olsa da, tüketim alışkanlıklarımız pek de umut vadetmiyor.

Bu durum, geri dönüşümü daha da önemli hale getiriyor. Ancak geri dönüşüm de kendi içinde zorluklar barındırıyor. İnsanlar, sıklıkla kirli yoğurt kaplarını geri dönüşüme atmaya çalışıyor ya da plastikleri alüminyum kutuların olduğu bölüme atıyor. Bu durum, istenmeyen maddelerin manuel olarak ayrılması gerektiğinden, geri dönüşümü daha maliyetli hale getiriyor.

Bu soruna çözüm olarak, çeşitli şirketler geri dönüştürülebilir malzemeleri otomatik olarak ayırmak için sistemler geliştiriyor. Bu şirketlerden biri de, altı yıllık bir geçmişe sahip olan Glacier. Glacier, bilgisayar görüşüyle kontrol edilen uygun fiyatlı robotik kollar geliştirerek 30’dan fazla farklı malzeme türünü tanımlayabiliyor.

Şirket, robotlarını San Francisco, Los Angeles, Chicago, Detroit, Phoenix ve şimdi de Seattle’da kullanıma sundu.

Glacier, robot filosunu daha fazla belediyeye yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu amaçla şirket, TechCrunch’a özel olarak yaptığı açıklamada, yakın zamanda 16 milyon dolarlık A Serisi yatırım turunu tamamladığını duyurdu.

Yatırım turuna Ecosystem Integrity Fund liderlik ederken, AlleyCorp, Alumni Ventures, Amazon Climate Pledge Fund, Cox Exponential, Elysium, New Enterprise Associates, One Small Planet, Overlap Holdings, Overture, VSC Ventures ve Working Capital Fund da katılım gösterdi.

Glacier’in kurucu ortağı ve CEO’su Rebecca Hu-Thrams, TechCrunch’a yaptığı açıklamada, malzeme geri kazanım tesislerinin (MRF’ler), hem artan geri dönüşüm talebi hem de personel bulma zorluğu nedeniyle baskı altında olduğunu belirtti. Hükümetler daha fazla atığın geri dönüştürülmesini isterken, MRF’ler ayıklama hattında çalışacak yeterli personel bulmakta zorlanıyor.

Sektör genelinde personel devir hızı oldukça yüksek. Tipik bir MRF, tek bir ayıklama pozisyonu için yılda beş kez personel işe almak zorunda kalıyor. Hu-Thrams’ın aktardığına göre, bir MRF işletmecisi, ücretleri yüksek olmasına rağmen, yakınlarda açılacak yeni bir depoya işçi kaybetmekten endişe duyuyor.

Hu-Thrams, durumu şöyle özetliyor: “İnsanların çöplerini konveyör bantta ayıklamak mı, yoksa klimalı bir depoda kutu taşımak mı? Müşterilerimizin karşı karşıya olduğu ikilemi bu durum açıkça gösteriyor.”

Glacier, robotlarını müşterilerine doğrudan satın alma veya kiralama modeliyle sunuyor. MRF’leri, kendilerini rahat hissettikleri onarımları yapmaya teşvik ederek onlara eğitim ve yedek parça sağlıyor. İstemeyenler için ise bakım paketleri sunuluyor.

Glacier ayrıca, MRF’lerin yanı sıra tüketim ürünleri şirketleri ve devlet kurumları gibi diğer paydaşların da atık akışı hakkında bilgi almak için ödeme yapabileceği bir veri ürünü de sunuyor. Bir MRF için bu, değerli alüminyum kutuları hangi hattın depoya kaybettiğini belirlemek anlamına gelebilir. Bir şirket veya düzenleyici için ise, geri dönüştürülebilir olarak tasarlanan ambalajların gerçekten geri dönüştürülüp dönüştürülmediğini belirlemek için atık akışını denetlemek anlamına gelebilir.

Glacier’in CTO’su ve ikinci kurucu ortağı Areeb Malik’e göre, yeterli sayıda robotla geri dönüşüm oranları iyileşebilir. Çünkü robotlar, geri dönüştürülebilir malzemelerle çöpleri ayırt etmede daha hızlı ve daha başarılı.

Malik, “AI sistemlerimizi denetlemesi için insanları her gönderdiğimizde, insanlar çok daha kötü sonuçlar elde ediyor. AI, insanların fark edebileceğinin ötesinde ayrım yapabilme konusunda gerçekten çok güçlü hale geliyor,” dedi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir