# Prens Harry’den Sosyal Medya ve Yapay Zeka Güvenliği İçin Gençlere Destek

## Prens Harry’den Sosyal Medya ve Yapay Zeka Güvenliği İçin Gençlere Destek

Sussex Dükü Prens Harry, sosyal medya ve yapay zeka (YZ) güvenliğini savunan genç liderlerle bir araya geldi ve bu alandaki çalışmalarını desteklemek üzere fon sağladı. Brooklyn’de bir otelde gerçekleşen etkinlikte Prens Harry, teknolojik ilerlemenin beraberinde getirdiği umutları ve tehlikeleri vurguladı.

Genç liderlerle sohbet eden Prens Harry, teknoloji platformlarının hükümetlerden daha güçlü hale geldiğine dikkat çekerek, bu platformların topluluk temelli oluşturulmasına rağmen, çevrimiçi toplulukların güvenliğini sağlama konusunda yeterli sorumluluk alınmadığını belirtti. Prens, sadece kar güdüsüyle hareket edenlerin aksine, gençlerin bilgi, beceri, özgüven ve cesaretle bu duruma karşı durabileceğine inandığını ifade etti.

Etkinlik, Sorumlu Teknoloji Gençlik Güç Fonu (RTYPF) tarafından düzenlendi. Prens Harry’nin eşi Sussex Düşesi Meghan ile birlikte kurduğu Archewell Vakfı, Pinterest ve Melinda French Gates’in Pivotal Ventures gibi isimlerle birlikte RTYPF’nin ikinci dönem bursiyerlerini finanse etti.

TechCrunch’ın özel erişim sağladığı etkinlikte, ortalama yaşı 22 olan katılımcılarla teknolojik gelişmelerin hızla değiştiği bu dönemde yaptıkları çalışmalar hakkında sohbet edildi. Katılımcılar, yapay zekanın geleceği konusunda temkinli bir iyimserlik sergilerken, sosyal medyanın yaşamları üzerindeki etkisinden endişe duyduklarını dile getirdiler. Gençler, hukukun teknolojik gelişmelere ayak uydurmakta zorlandığını ve her şeyin çok hızlı ilerlediğini vurguladılar.

Seek Common Grounds adlı sivil toplum kuruluşunda gençlik ve topluluk ortaklıklarına liderlik eden Lydia Burns, “Gençler teknoloji karşıtı değil. Sadece bu konuların hayatlarımızı nasıl etkilediği hakkında daha fazla söz sahibi olmak ve karar alma süreçlerinde yer almak istiyoruz” dedi.

### Sosyal Medya Gençleri Endişelendiriyor

Etkinlikteki konuşmaların odağında sürekli olarak sosyal medya yer aldı. Gençler, sosyal medyanın hayatlarının her alanına nüfuz ettiğini ve bu durumun daha da kötüleşme potansiyeli taşıdığını ifade ettiler.

Güvenli ve sorumlu yapay zekayı savunan Encode adlı kuruluşta çalışan Adam Billen (23), yapay zeka ile üretilmiş pornografiyi hedefleyen “Take It Down Act” ve California’da yapay zeka ile ilgili konularda çalışanların ihbarcı korumasını sağlamayı amaçlayan SB53 gibi yasal düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Billen, güç sahiplerinin, hızla gelişen yeni teknolojiyi anlamalarına yardımcı olmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Billen, “İki yıl öncesine kadar, teknik uzmanlığı olmayan birinin gerçekçi yapay zeka çıplak fotoğraflarını oluşturması mümkün değildi. Ancak günümüzde, üretken yapay zekadaki gelişmeler sayesinde, sosyal medya platformlarında çocuklara reklamı yapılan ücretsiz uygulamalar ve web siteleri mevcut” dedi.

Kronik rahatsızlıkları olan gençlerin desteklenmesini savunan Generation Patient’ın kurucusu Sneha Dave (26), sosyal medyanın aldığı keskin dönüşten endişe duyuyor. Influencer’ların reçeteli ilaçlar için ücretli reklamlar yaptığını ve gençlerin sosyal medyada ilaç reklamlarına maruz kaldığını belirtti.

Dave, “FDA’nın bu şirketlerle, influencer’lar tarafından reklamı yapılan bu reçeteli ilaçlar hakkında yanlış bilgi yayılmasını önlemek için nasıl çalıştığını bilmiyoruz” diyerek büyük teknoloji platformları konusundaki endişelerini dile getirdi.

Gençler, sosyal medyanın genel olarak bir ruh sağlığı krizi haline geldiğini ifade ettiler. Yoelle Gulko (22), sosyal medyanın tehlikelerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak bir film üzerinde çalışıyor. Üniversite kampüslerinde sosyal medya hesaplarını silen ve çevrimiçi dünyayla ilişkilerinde çaresiz hisseden birçok kişiyle karşılaştığını söyledi.

Gulko, “Gençler kendi başlarına bırakılmamalı. Gençlere çevrimiçi ortamda başarılı olmaları için araçlar verilmelidir ve çoğumuz bunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

### Değişim Yaratmak İçin Söz Sahibi Olmak İstiyorlar

21 yaşındaki Leo Wu, AI Consensus adlı sivil toplum kuruluşunu kurmasına yol açan anı hatırlıyor. 2023’te ChatGPT etrafındaki hype’ın yaygınlaşmaya başladığı dönemde, üniversitelerden ve medya kuruluşlarından eğitimini yok ettiğine dair haberler geliyordu. Wu, “Bu yaklaşımın doğru olmadığını hissettik” dedi.

Böylece, öğrencilerin yapay zekayı okulda en iyi nasıl kullanabileceklerini konuşmak için öğrenciler, teknoloji şirketleri ve eğitim kurumlarıyla birlikte çalışan AI Consensus’u kurdu.

Wu, “Bir gencin Instagram’a bağımlı olmasının suçu onun mu, yoksa bu teknolojiyi bağımlılık yapıcı hale getiren şirketin mi?” diye sorarak birçok gencin hislerini özetledi.

Wu, öğrencilerin yapay zeka ile nasıl çalışacaklarını öğrenirken, kendi başlarına nasıl düşüneceklerini de öğrenmelerine yardımcı olmak istiyor.

Etkinliğe katılanların çoğu, düzenlemeleri zorlamak yoluyla kendilerini savunmak istiyor. Ancak bazıları, gençlerin bakış açısını ön plana çıkararak kendi kuruluşlarını kuruyor.

Paragon’un kurucusu Jennifer Wang, “Gençliği, mevcut hükümetimiz ile sorumlu teknoloji geleceği arasındaki köprü olarak görüyorum” dedi. Paragon, öğrencileri teknoloji politikası konularında bakış açıları arayan hükümetlerle buluşturuyor.

Bu arada, Generation Patient’tan Dave, FDA ve FTC arasında daha fazla işbirliği yapılması için çalışıyor ve çevrimiçi ortamda yanıltıcı ilaç reklamlarından hastaları korumak için Kongre’den bir yasa geçirmeye çalışıyor.

Encode’dan Billen, çeşitli eyaletlerde insanların yapay zeka ile değil bir insanla konuştuklarını bilmelerini sağlayacak bildirim kutuları gerektiren ve California’daki gibi reşit olmayanların sohbet robotlarını kullanmasını yasaklamayı amaçlayan yasaları desteklemeyi düşündüğünü söyledi. Karakter.AI davasını yakından izlediğini ve bu davadaki bir kararın gelecekteki yapay zeka düzenlemelerini şekillendirmede bir dönüm noktası olacağını belirtti.

Encode, teknoloji politikası alanındaki diğer şirketlerle birlikte, oğlunun ölümünde rolü olduğu iddia edilen Karakter.AI’ye dava açan anneyi desteklemek için bir dostluk bildirisi sundu.

Etkinliğin bir noktasında Dük, yapay zekanın fırsatları ve tehlikeleri hakkında konuşmak için Wu’nun yanına oturdu. Daha fazla hesap verebilirliğe ihtiyaç duyulduğunu ve değişimi zorlama gücünün kimde olduğunu konuştular. Çözüm açıktı: “Bu odadaki insanlar.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir