## Adobe’den İçerik Üreticilere ve Yapay Zeka Sahtekarlığına Karşı Yeni Uygulama
Adobe, içerik üreticilerinin çalışmalarının güvenilir bir şekilde kredilendirilmesini kolaylaştıran yeni bir araç geliştirdi. Bu araç, birinin ekran görüntüsünü alıp internette yeniden yayınlasa bile, üreticinin kim olduğunun doğrulanmasına yardımcı oluyor. Bugün halka açık beta sürümüyle başlatılan **İçerik Doğrulama (Content Authenticity)** web uygulaması, resimlere ve fotoğraflara görünmez, kurcalamaya dayanıklı meta veriler gömerek, kimin sahibi olduğunu belirlemeye yardımcı oluyor.
İlk olarak Ekim ayında duyurulan bu yeni web uygulaması, Adobe’nin **İçerik Kimlik Bilgileri (Content Credentials)** atıf sistemini temel alıyor. Sanatçılar ve içerik üreticiler, sosyal medya hesaplarına, web sitelerine ve çevrimiçi olarak tanımlanmalarına yardımcı olacak diğer niteliklere bağlantılar da dahil olmak üzere bilgileri doğrudan çalışmalarına ekleyebiliyorlar. Uygulama ayrıca, resimlerin düzenleme geçmişini de izleyebiliyor ve yaratıcıların yapay zekanın (AI) bu resimler üzerinde eğitilmesini engellemesine yardımcı oluyor.
Ek güvenlik için Adobe’nin İçerik Doğrulama uygulaması ve İçerik Kimlik Bilgileri’ne de gömülebilen Behance portföy platformu, içerik üreticilerinin kimliklerini **LinkedIn doğrulaması** yoluyla doğrulamalarına olanak tanıyor. Bu, kişilerin İçerik Kimlik Bilgilerini sahte çevrimiçi profillere bağlamasını zorlaştırıyor.
Adobe’nin İçerik Doğrulama web uygulaması beta sürümünde olduğu için “şu anda ücretsiz”. Ancak, şirket genel olarak kullanıma sunulduğunda bunun değişip değişmeyeceğinden bahsetmedi. Tek ihtiyacınız olan bir Adobe hesabı (aktif bir Creative Cloud aboneliğinizin olması gerekmiyor).
İçerik Kimlik Bilgilerini uygulamak istediğiniz resimlerin, Adobe’nin diğer uygulamalarından biri kullanılarak düzenlenmiş veya oluşturulmuş olması gerekmiyor. Photoshop gibi Adobe uygulamaları zaten İçerik Kimlik Bilgilerini resimlere gömebilirken, İçerik Doğrulama web uygulaması kullanıcılara hangi bilgilerin ekleneceği konusunda daha fazla kontrol sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda tek tek etiketlemek yerine 50 adede kadar resmin toplu olarak etiketlenmesini sağlıyor. Şimdilik yalnızca JPEG ve PNG dosyaları destekleniyor, ancak Adobe video ve ses dahil olmak üzere daha büyük dosyalar ve ek medya için desteğin “yakında” geleceğini söylüyor.
İçerik üreticiler, çalışmalarına yapay zeka geliştiricilerine yapay zeka eğitimi için kullanma izinlerinin olmadığını bildiren etiketler uygulamak için de uygulamayı kullanabiliyorlar. Bu, her yapay zeka sağlayıcısı ile ayrı ayrı devre dışı bırakmaktan çok daha verimli olsa da, bu etiketlerin her yapay zeka şirketi tarafından kabul edileceğinin veya onurlandırılacağının garantisi yok.
Adobe, İçerik Kimlik Bilgileri tarafından desteklenen etkili, yaratıcı dostu devre dışı bırakma mekanizmaları oluşturmak için politika yapıcılar ve endüstri ortaklarıyla birlikte çalıştığını söylüyor. Şimdilik, kullanıcıların yapay zeka modellerinin üzerinde eğitilmesini önlemek için çalışmalarına uygulayabilecekleri birçok korumadan biri.
İçerik Doğrulama uygulaması yalnızca yaratıcı profesyoneller için değil. Aynı zamanda, çevrimiçi buldukları resimlere İçerik Kimlik Bilgileri uygulanıp uygulanmadığını herkesin görmesini sağlıyor. Geçen yıl başlatılan Google Chrome için İçerik Doğrulama uzantısı gibi. Web uygulamasının inceleme aracı, resim barındırma platformları silse bile İçerik Kimlik Bilgilerini kurtaracak ve görüntüleyecektir. Ayrıca, varsa, düzenleme geçmişi de dahil olmak üzere, üretken yapay zeka araçlarının görüntüyü oluşturmak veya değiştirmek için kullanılıp kullanılmadığını ortaya çıkarabiliyor.
Bonus olarak, Chrome uzantısı ve inceleme aracı üçüncü taraf desteğine dayanmıyor. Bu, resimlerin genellikle atıfta bulunulmadan paylaşıldığı platformlarda içeriği doğrulamayı kolaylaştırıyor. Giderek daha erişilebilir hale gelen yapay zeka düzenleme uygulamaları manipülasyonları tespit etmeyi zorlaştırdığından, Adobe’nin İçerik Doğrulama araçları bazı kişilerin inandırıcı çevrimiçi deepfake’lerle yanıltılmasını önlemeye de yardımcı olabilir.
Bir yanıt yazın