# New York Metrosu’nda Suç Tahmin Eden Kameralar Dönemi mi Başlıyor?

## New York Metrosu’nda Suç Tahmin Eden Kameralar Dönemi mi Başlıyor?

New York Metropol Ulaşım Otoritesi (MTA), şehir metrosu platformlarında suç ve tehlikeli davranışları “önceden tahmin etme” amacıyla yapay zeka (AI) sistemlerini kullanmayı planlıyor. MTA güvenlik şefi Michael Kemper, kurumun metro platformlarında potansiyel sorunları veya problematik davranışları tespit etmek için yapay zeka gibi teknolojileri “incelediğini ve pilot uygulamalar yaptığını” belirtti.

Kemper’in açıklamasına göre, “Eğer birisi olağandışı veya mantıksız davranışlar sergilerse, bu durum bir alarmı tetikleyebilir ve bu da güvenlik ve/veya polis departmanından bir müdahaleyi başlatabilir.” Kemper, polisin müdahalesinin “bir şeyin gerçekleşmesini beklemeden” gelebileceğini vurguladı.

“Yapay zeka gelecektir,” diyen Kemper, MTA’nın “metro sisteminde neyin işe yarayacağını” araştırmak için şu anda teknoloji şirketleriyle “doğrudan çalıştığını” da sözlerine ekledi. Kemper, MTA’nın hangi şirketlerle çalıştığı, yapay zekanın nasıl uygulanacağı veya yapay zeka destekli kameraların tam olarak ne tür davranışları tespit etmesinin beklendiği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Ancak, MTA sözcüsü Aaron Donovan, *Gothamist*e yaptığı açıklamada, yeni sistemin yüz tanımaya dayanmayacağını doğruladı. Donovan, “MTA tarafından incelenen teknoloji, insanları değil, davranışları tanımlamak için tasarlanmıştır” dedi.

Bu, MTA’nın yapay zekayı ilk kez uygulaması değil. 2023’te MTA, metroda bilet almadan seyahat edenleri takip etmek, en çok bilet kaçakçılığının ne zaman, nerede ve nasıl gerçekleştiğini izlemek için yapay zeka destekli gözetim yazılımı kullandığını açıklamıştı.

MTA’nın bu adımı, güvenlik önlemlerini artırma çabası olarak değerlendirilirken, mahremiyet ve potansiyel ayrımcılık endişelerini de beraberinde getiriyor. Sistemlerin nasıl eğitileceği ve hangi davranışların “problematik” olarak tanımlanacağı, tartışma yaratabilecek önemli konular arasında yer alıyor. Yapay zeka destekli gözetimin yaygınlaşmasıyla birlikte, bu tür teknolojilerin etik ve yasal çerçevelerinin dikkatlice değerlendirilmesi gerekiyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir