# Meta’nın LlamaCon Etkinliği: Hedefte OpenAI’ı Gölgede Bırakmak

## Meta’nın LlamaCon Etkinliği: Hedefte OpenAI’ı Gölgede Bırakmak

Meta, ilk yapay zeka geliştirici konferansı LlamaCon’u Kaliforniya, Menlo Park’taki genel merkezinde düzenledi. Etkinlikte, ChatGPT ile rekabet edecek tüketici odaklı Meta AI sohbet robotu uygulamasının lansmanı ve geliştiricilere yönelik Llama modellerine bulutta erişim sağlayan bir API duyuruldu.

Bu iki yenilik, Meta’nın açık kaynaklı Llama yapay zeka modellerinin kullanımını artırmayı amaçlıyor. Ancak asıl hedefin OpenAI’ı geride bırakmak olduğu düşünülüyor. Meta’nın yapay zeka stratejisinin temelinde, OpenAI gibi modellerini hizmetler ardına saklayan “kapalı” yapay zeka sağlayıcılarına karşı gelişen, açık bir yapay zeka ekosistemini desteklemek yatıyor.

Meta’nın AI sohbet robotu uygulaması, OpenAI’ın dedikodusu yayılan sosyal ağına bir ön yanıt gibi duruyor. Uygulama, kullanıcıların AI sohbetlerini paylaşabileceği bir sosyal akışa sahip ve kullanıcının Meta uygulama aktivitelerine göre kişiselleştirilmiş yanıtlar sunuyor.

Llama API ise doğrudan OpenAI’ın API işine meydan okuyor. Tek bir satır kodla geliştiricilerin buluttaki Llama modellerine bağlanabilen uygulamalar oluşturmasını kolaylaştırmak için tasarlandı. Bu sayede, Llama modellerini çalıştırmak için üçüncü taraf bulut sağlayıcılarına bağımlılık ortadan kalkıyor ve Meta, yapay zeka geliştiricileri için daha kapsamlı bir araç yelpazesi sunabiliyor.

Meta, birçok yapay zeka şirketi gibi OpenAI’ı da en büyük rakibi olarak görüyor. Şirket aleyhine açılan bir davadaki mahkeme belgeleri, Meta yöneticilerinin bir zamanlar son teknoloji ürünü olan OpenAI’ın GPT-4’ünü geride bırakma konusunda yoğun bir şekilde çalıştığını ortaya koyuyor. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Temmuz 2024’te yayınladığı bir mektupta, Meta’nın “yapay zeka modellerine erişim satmanın [Meta’nın] iş modeli olmadığını” belirterek şirketini OpenAI gibi şirketlerden ayırmıştı.

LlamaCon öncesinde TechCrunch’a konuşan bazı yapay zeka araştırmacıları, Meta’nın OpenAI’ın o3-mini’si gibi rekabetçi bir yapay zeka muhakeme modeli yayınlamasını umuyordu. Şirket bunu yapmadı, ancak Meta için önemli olan her zaman yapay zeka yarışını kazanmak değil.

LlamaCon sırasında Databricks CEO’su Ali Ghodsi ile sahnede yaptığı bir sohbette Zuckerberg, DeepSeek ve Alibaba’nın Qwen’i de dahil olmak üzere modellerini açıkça kullanıma sunan herhangi bir yapay zeka laboratuvarını, kapalı model sağlayıcılarına karşı verilen mücadelede müttefik olarak gördüğünü söyledi.

Zuckerberg, “Açık kaynaklı olmanın değerlerinden biri, karma ve eşleştirme yapabilmenizdir. Yani DeepSeek gibi başka bir model daha iyiyse veya Qwen bir konuda daha iyiyse, geliştiriciler olarak farklı modellerden gelen zekanın en iyi kısımlarını alıp tam olarak ihtiyacınız olanı üretebilirsiniz. Açık kaynağın temel olarak tüm kapalı kaynak [modelleri] üzerindeki kaliteyi nasıl geçtiğini düşünüyorum… Durdurulamaz bir güç gibi geliyor.” dedi.

Meta, OpenAI’ın büyümesini engellemenin yanı sıra, açık modellerini düzenleyici bir boşluğu doldurmak için de kullanmaya çalışıyor olabilir. AB Yapay Zeka Yasası, “ücretsiz ve açık kaynaklı” yapay zeka sistemleri dağıtan şirketlere özel ayrıcalıklar tanıyor. Meta, Llama modellerinin gerekli kriterleri karşılayıp karşılamadığı konusunda anlaşmazlıklar olmasına rağmen sık sık “açık kaynaklı” olduğunu iddia ediyor.

Nedeni ne olursa olsun, Meta açık model ekosistemini güçlendiren ve OpenAI’ın büyümesini sınırlayan yapay zeka lansmanlarına öncelik veriyor gibi görünüyor. Bazen bu durum, en son teknoloji ürünü modelleri sunmakta başarısız olmasına neden olsa bile.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir